Schematherapie

Schematherapie Oss

Oude valkuilen

Soms loop je in je leven telkens tegen dezelfde valkuilen aan. Het kan zijn dat je al eerder geprobeerd hebt om eraan te werken maar het lijkt zo’n basaal patroon (valkuil) dat het je niet lukt om hier verandering in aan te brengen.

Schematherapie is een therapievorm die helpt om diepgewortelde problemen aan te pakken en kan je ruimte geven om andere keuzes, gedrag en/of emoties te genereren in situaties die je oude valkuil en/of patroon triggerde.

Doorbreken van niet functionele patronen

Schematherapie richt zich op het onderkennen en doorbreken van niet functionele (gedachten)schema’s. Een schema is een stabiel en langdurig patroon van reageren dat zich ontwikkelt in de kindertijd en uitgebreid wordt gedurende het leven van iemand.

Je kijkt als het ware door “een gekleurde bril” naar de wereld. Schema’s zijn belangrijke overtuigingen en gevoelens over jezelf en de omgeving. Je neemt ze als ‘waar’ aan, zonder jezelf daar vragen over te stellen. De schema’s houden zich, als het ware, zelf in stand en bieden weerstand tegen veranderingen.

Sommige schema’s die mensen hebben zijn niet functioneel en kunnen belemmerend werken in het dagelijkse leven. In deze gevallen kan het van belang zijn om deze schema’s te onderkennen en ze te doorbreken met behulp van schematherapie.

Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem gerust even contact met mij op.

Saar Oosterink
GZ-Psycholoog

Neem contact op


Top