Vertrouwen in jezelf
Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Zelfvertrouwen heeft ook te maken met het feit dat je een realistische kijk op je zelf hebt. Dit betekent dat je je capaciteiten niet onder- maar ook niet overschat en dat je niet gefrustreerd bent over de dingen die je niet kunt.
Zelfvertrouwen is de belangrijkste basis voor jou als persoon. Het helpt je om met successen en vooral met tegenvallers in je leven om te gaan. Ook zorgt zelfvertrouwen er voor dat je er op uit gaat en je mogelijkheden meer gaat ontdekken en ontwikkelen.
Weinig zelfvertrouwen
Bij weinig zelfvertrouwen heb je te weinig vertrouwen in jezelf. Zelfvertrouwen is je eigen bewustzijn dat je dingen kunt. Je ontwikkelt zelfvertrouwen door dingen te ervaren en als iets lukt kan dat vertrouwen geven in je kunnen wat zo weer zijn bijdrage levert in het ontwikkelen van zelfvertrouwen.
Mensen met weinig zelfvertrouwen beginnen vaak aan dingen met het idee dat het ze toch wel niet zal lukken. Ze onderschatten zichzelf en hun mogelijkheden. Vanuit het idee dat het niet gaat lukken ga je de taak uit de weg (of je doet het niet) of je werkt er met weinig inzet aan omdat je het idee hebt dat je inspanningen toch tot niets zal leiden.
Weinig zelfvertrouwen ontstaat vaak door persoonskenmerken, de manier waarop je ouders je hebben opgevoed en de manier waarop andere mensen in je omgeving op je reageren (vrienden, klasgenoten, collega’s).
Je zelfvertrouwen kun je vergroten
Voldoende zelfvertrouwen heb je nodig om problemen of opdrachten in je leven aan te gaan. Als je hierbij een positieve verwachting hebt, dan is de kans ook groter dat iets je lukt. Dit noemt men ook wel een self-fulfilling prophecy.
Je zelfvertrouwen kun je vergroten door activiteiten te ondernemen en jezelf aan te moedigen door te denken dat je het zult kunnen (positieve gedachten over je kans van slagen). Na afloop kun je jezelf een complimentje geven over het zelf behaalde resultaat of over je inzet.
Daarvoor is het nodig dat je jezelf kent, dat je weet wat je sterke en wat je zwakke punten zijn. Zelfvertrouwen betekent namelijk niet dat je moet geloven dat je alles kunt. Ieder mens heeft goede eigenschappen en vaardigheden, maar zal ook tegen moeilijke situaties aanlopen, die een beroep doen op vaardigheden die je nu eenmaal minder goed beheerst.
Een positief gevoel
Als je problemen niet uit de weg gaat, als je je verantwoordelijk voelt voor jezelf, dan geef je jezelf de kans om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Je krijgt misschien reacties uit de omgeving die positief zijn of je voelt je goed omdat je iets geprobeerd hebt waar je tegenop zag. Dit positieve gevoel geeft je weer meer moed om de volgende keer nog eens zoiets te proberen. Zo wordt het vertrouwen in jezelf steeds groter.
Een behandeling kan je helpen in het aangaan van deze situaties en het leren om anders en met meer vertrouwen naar jezelf te kijken (positievere gedachten).
Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem gerust even contact met een van ons op.