Trauma’s

psycholoog-oss-berghem-saar

Behandeling van trauma’s

Sommige mensen maken een ingrijpende gebeurtenis mee die van blijvende invloed is op je dagelijks leven en je dagelijkse functioneren verstoort. Een ingrijpende gebeurtenis is een ongebruikelijke ervaring die je uit je evenwicht brengt, wat ook wel een traumatische ervaring wordt genoemd.

Je kunt denken aan een gebeurtenis zoals een overval, verkeersongeval, seksueel misbruik, maar bijvoorbeeld ook een echtscheiding of een plotseling ontslag.

Je kunt stellen dat je bij een traumatische ervaring een psychische wond oploopt. Deze ‘wonden’ (trauma’s) krijgen zelden de aandacht die ze verdienen. We zijn geneigd pijn te verdringen, waardoor deze kan zich dan gaat uiten in spanningen en geestelijke of lichamelijke klachten.

Post traumatische stress klachten

Je merkt dat je na de gebeurtenis gespannen, schrikachtiger en onrustiger bent dan normaal. Ook kan je merken dat je stemming anders is (somber, geïrriteerd), je vermoeid en lusteloos bent, je weinig plezier meer aan dingen beleeft, veel piekert, je last hebt van flashbacks en je ’s nachts last kunt hebben van nachtmerries.

Ook kan deze gebeurtenis je kijk op het leven negatief beïnvloeden; de wereld om je heen voelt niet meer veilig en je kunt meer wantrouwen voelen. Daarnaast kan het een deuk geven in je zelfvertrouwen en kan je je onzeker en alleen voelen wat tot gevolg kan hebben dat je de neiging hebt om je meer te gaan isoleren of bepaalde situaties te vermijden.

Gelukkig bestaan er goede therapievormen om de traumatische ervaringen en de post traumatische stress klachten te behandelen zoals EMDR, Imaginaire Exposure, en Cognitieve Schrijftherapie.

Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem gerust even contact met een van ons op.

Neem contact op


Top