Rouwverwerking

psycholoog-oss-berghem-saar

Het verlies van een dierbare

Ieder mens maakt in zijn leven een verlies van een dierbare mee. Je wordt geconfronteerd met het feit dat iemand er niet meer is en tegelijkertijd gaat het leven door. Hoe ga je met je verlies om en hoe leer je dit verlies in je leven mee te dragen?

Rouwverwerking is de manier waarop iemand na een ingrijpende verdrietige ervaring tot rust probeert te komen. Binnen de psychologie worden er vaak fases omschreven (ontkenning, verwarring, boosheid, machteloosheid, verdriet, schuldgevoelens, aanvaarding) die de meeste mensen geheel of gedeeltelijk doorlopen om na een rouwervaring weer tot rust te komen. Deze fases zijn niet voor iedereen even intensief en ook verschilt de volgorde vaak.

Er zit geen goed of fout in de manier waarop je rouwt

Het verlies kan op diverse manieren hebben plaatsgevonden; je kunt plotseling je dierbare zijn verloren maar het kan ook een lang ziekteproces zijn geweest. Hierdoor kan je het verlies ook weer op een andere manier ervaren. Los van de manier waarop je iemand verloren bent, ervaart elk persoon verlies weer anders.

Er zit geen goed of fout in de manier waarop je rouwt. Wel kan het zijn dat sommige mensen zich door verschil in de ervaring in de manier van rouwen eenzaam en onbegrepen voelen waardoor zij hun verlies alleen dragen. Anderzijds vinden anderen het juist weer fijn om contact met lotgenoten te zoeken en voelen zij zich door het delen gesteund.

Begeleiding bij rouw

Wat je manier van rouwen ook is, het is goed dat je bewust bent welke gevoelens, gedachten en gedragingen je hebt. Als je dat weet, dan kun je bekijken welke reacties jou helpen en welke je belemmeren in het dragen van je verlies.

In sommige gevallen merk je dat je vastloopt in het rouwproces en spreek je van gecompliceerde rouw. In deze gevallen kan het zinvol zijn om psychologische hulp te zoeken om zodoende het rouwproces weer op gang te brengen.

Heb jij hulp nodig bij je rouwverwerking? Maak een afspraak. We helpen je graag verder.

Neem contact op


Top