Identiteitsproblemen

psycholoog-oss-berghem-saar

Zoekende in het leven

Als je last hebt van een identiteitsprobleem heb je een probleem met het vinden van een balans tussen eigenheid, autonomie en individualiteit aan de ene kant, en het verbonden zijn met anderen aan de andere kant. Bij een identiteitsprobleem horen vragen zoals “Wat wil ik?”, “Wat kan ik?” en “Waar sta ik?”.

Er zijn bepaalde fases in je leven waarbij deze vragen rondom je identiteit sterker naar voren kunnen komen. Bijna iedereen heeft bijvoorbeeld wel eens gehoord van de ‘midlife crisis’, waarbij kenmerkend is dat mensen zich afvragen “Is dit nou wie ik ben?” en op zoek gaan naar wie ze zijn.

Het probleem kan dermate groot zijn dat het je belemmert in je verdere ontwikkeling. Daardoor loop je mogelijk vast in het maken van keuzes en lukt het je niet om je te positioneren in de wereld. Je loopt het risico dat je geen keuzes maakt, of keuzes maakt die niet eigen zijn maar wat door je omgeving als een goede keuze wordt gezien. Dat kan als gevolg hebben dat je in de ingeslagen richting vastloopt en tot de ontdekking komt dat het niet bij jou past.

Verbinding met je “ik”

Identiteitsproblemen kunnen tot uiting komen in problemen met je zelfbeeld, seksuele geaardheid, losmaking van je ouders, aangaan van (partner)relaties, ontwikkelen van een studie- of beroepsidentiteit en het ontwikkelen van een levensbeschouwing.

Schematherapie kan een goede behandelmethode zijn om de verbinding met je “ik” te maken zodat je meer identiteit kan gaan ontwikkelen om van daaruit meer passende keuzes te maken.

Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem gerust even contact met een van ons op.

Neem contact op


Top