Assertiviteitsproblemen

psycholoog-oss-berghem-saar

Behandeling van assertiviteitsproblemen

Er bestaan twee soorten assertiviteitsproblemen. Bij de ene spreken we van een subassertief probleem en bij de ander van een agressief gedragsprobleem. In beide gevallen bestaat er een probleem in de manier van communiceren. Bij de subassertieve vorm is iemand te weinig zichtbaar. Bij een aggresief gedragsprobleem is iemand té zichtbaar waardoor het voor de ontvanger van de boodschap te onveilig en te direct overkomt.

Subassertief en agressief

Subassertieve mensen zijn mensen die eigenlijk constant teveel rekening houden met anderen en te weinig met zichzelf. Angst is hierbij vaak de boosdoener; de angst voor afkeuring en angst om belachelijk gemaakt te worden. Ze durven niet op te komen voor hun eigen belangen, hebben moeite met ‘nee’ zeggen, kritiek geven en kritiek ontvangen.

Mensen met een agressief gedragsprobleem komen eigenlijk té sterk voor zichzelf op. Ze walsen daarbij over de ander heen en vergeten de ander vaak hierbij. Dit kan erg hard overkomen: alsof ze zich niets van de gevoelens van de ander aantrekken. Zij houden juist te weinig rekening met anderen. Dan kan bewust zo zijn, maar ook onbewust.

Leren assertief te zijn

Assertiveit zit tussen agressief en subassertief in. In de behandeling gaan we kijken hoe je kunt leren om je in situaties assertief op te stellen. Tevens staan we stil waarom om het voor jou lastig is om je assertief te gedragen en kijken we of we een structurele verandering kunnen teweegbrengen in de onderliggende oorzaken van je assertiviteitsprobleem.

Een assertief persoon houdt rekening met zowel zichzelf als de ander. Assertieve mensen luisteren niet alleen naar hun eigen gevoelens en gedachtes, maar ook naar die van anderen. Assertief gedrag gaat erom dat je zelf kiest wanneer je je mening wil geven, rekening houdend met de ander, zonder dat je dit laat bepalen door angst.

Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem gerust even contact met een van ons op.

Neem contact op


Top